چگونه قرارداد تنظیم کنیم ؟ (1)سرفصل های عنوان و طرفین قرارداد

با عرض سلام و آرزوی سلامتی برای دوستان از این پس قصد داریم که ویدئو های با موضوعات حقوقی تهیه کنیم هدف این هست که محتوای این ویدئو ها با زبان ساده دارای محتوای آموزشی باشد و تا حدی به مخاطبین در اعمال حقوقی و قضاییشان کمک کند.
اولین مبحثی که قصد داریم به اون بپردازیم موضوع تنظیم قراردادهاست در این مبحث که در 3 بخش تقدیم شما خواهد شد به 6 سرفصل مهم وکلی که عموما در هر قراردادی وجود دارد می پردازیم قبل از ورود به این مبحث شایسته است در باب اهمیت تنظیم صحیح قراردادها صحبت کنیم.
عموما قراردادها با سرمایه یک عمر افراد منعقد می شود مثلا فرد با پس انداز چندین سال خویش اقدام اقدام به خرید منزل می کند یا اینکه فرد کهن سالی با خونه خودش که تنها دارایش است به امید تهیه آپارتمان برای فرزندانش وارد قرارداد مشارکت در ساخت می شود. یا اینکه مورد معامله یا ثمن آن قسمت قابل توجه ای از سرمایه تجاری یک شخص یا شرکت خواهد بود که در صورتی که قرارداد به مشکلاتی از جمله عدم انجامتعهدات یا …. برخورد کند علاوه به هزینه های دادرسی که مبلغ قابل توجه ای است دچار اطلاه دادرسی خواهند شد و سرمایه شرکت یا فرد ماه ها و بر فرض اعاده بعضا ماه ها و سالها درگیر فرایند قضایی خواهد شد و منجربه خسارت های مادی و معنوی غیر قابل جبرانخواهد شد. موارد متعددی بوده که فرد بارها معاملاتی انجام داده و برایش مشکلی پیش نیامده اما در یک معامله اشتباه سرمایه زندگی یا تجاری خویش را در معرض تلف شدن قرارداده است. بنابراین خیلی لازم و ضروری است که در زمان تنظیم قرارداد دقت لازم انجام شود و از تمام ظرفیت های ممکن جهت تنظیم یک قرارداد سالم استفاده شود هرچند که این ویدئو و ویدئو و مطالب آموزشی دیگه ای وجود دارد و میتواند به دوستان کمک کند اما توصیه موکد میشود که از اهل فن و حقوق دانان برای تنظیم قراردادها کمک بگیرید بخصوص از وکلا تاکید بر وکلا به این خاطر هست که وکلا به جهت حضور در دادگاه ها و دعاوی نقاطی که یک قرارداد ممکن هست ابهام زا یا مناقشه ساز باشد و عکس العمل دادگاه ها رو تجربه کرده اند و این تجربه قطعا در تنظیم قرارداد ها خیلی موثر و کمک کننده است.
قبل از ورود به اصل بحث موضوع دیگه ای هم قابل تاکید است هدف ویدئو های حاضر تدریس حقوق نیست بنابراین تا حد امکان سعی شده است با تسامح و از زبان ساده و غیر حقوقی استفاده شود.
بحث تنظیم قراردادها را از عنوان قرارداد که مهم ترین سرفصل در قرارداد ها هست شروع می کنیم منظور از نام قرارداد اسمی است که طرفین عموما در صدر صفحه ای که قرارداد در آن مکتوب می شود انتخاب و نوشته می شود اسامی مانند قرارداد فروش، بیع، قولنامه، رهن، اجاره، قرارداد نمایندگی، حق العملکاری ،مضاربه ،وکالت عموما مشاهده می شود افرادی که تخصص لازم را ندارند زیاد بعنوان قرارداد دقت نمی کنند که می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در اجرای قرارداد و کشف اراده طرفین در جریان حل اختلاف و دعاوی در دادگاه گردد.
در خصوص عنوان یک قرارداد لازم به توضیح است که به یک تقسیم بندی کلی قراردادها شامل عقود معین و قرار دادهای مشمول ماده 10 قانون مدنی می شوند عقود معین عقودی هستند که اسم و شرایط و آثار خاص خودشان را دارند، روی کلمه آثار تاکید دارم برای همین تاکید می کنیم که در عنوان قرارداد باید دقت شود و عنوانی انتخاب شود که آثارش با اثری که مدنظر طرفین هست انطباق داشته باشد.
بعضا محتوای قراردادها آنقدر ممکن هست شبیه باشد که اگر قرارداد بدون عنوان یا فاقد عنوان صحیح باشد بتوان عناوین مختلفی را برای این قراردادها تصور کرد و در زمان وقوع اختلاف هریک از طرفین مدعی عناونی شود که بیشترین منافع برای وی ایجاد کند یا ممکن هست شما از محتوای قرارداد اینگونه تصور کنید که اثر قرارداد منطبق با خواسته و منافع شماست اما با درنظر گرفتن عنوان قرارداد آثار دیگری بر قرارداد لحاظ گردد که با منطبق با خواسته و منافع شما نباشد.
موضوع دیگری که هست و باعث این می شود که تاکید بر این شود که از وکلا و متخصصین برای تنظیم قرارداد استفاده کنید این است که هرچند که عناوین و آثار عقود در قوانین اصلی آمده که البته درک همین قوانین اصلی هم نیاز به سواد عالی حقوقی دارد بیشتر این عقود یا به موجب قوانین خاص تر تخصیص خورده اند یا حسب شرایط طرفین یا شرایط مورد معامله یا ثمن معامله نیازمند رجوع به قوانین فرعی و خاص گردد که مثال ساده آن قرارداد اجاره است که هم در قانون مدنی به عنوان قانون مادر و اصلی مطرح شده است هم قوانین خاص متعدد مانند قانون روابط موجر و مستاجر دارد و هم بخشنامه های در این خصوص این عقد به واسطه شرایط کرونا وجود دارد.
بنابراین انتخاب عنوان و اسم عقد یا قرارداد از اهمیت ویژه ای برخوردار است مکررا مشاهده شده که انتخاب عنوان اشتباه باعث تضییع حقوق افراد شده بعنوان مثال طرفین قرارداد بیع تنطیم نموده اند اما محتوای قرارداد حکایت از پیش فروش دارد یا قرارداد پیش فروش تنظیم کردد اما محتوای قرارداد بنظر مشارکت می آید یک مثال عینی که از دعاوی دادگستری هم هست بخواییم بزنیم این بود که طرفین عنوان قرارداد را بیع انتخاب کردند اما یک طرف قرارداد آقای الف مدعی بود که قرارداد معاوضه است و طرف مقابل آقای ب مدعی بیع کالا به کالا بوده است فرق این دو عقد در آثار این بود که با مستحق الغیر در آمدن ثمن در عقد معاوضه قرارداد باطل می گردد و آقای الف مجدد مالک ملکی که اصطلاحا فروخته شد می شود اما اگر قرارداد بیع باشد آقای الف برای دریافت خسارت باید اقدام کند که علاوه بر اینکه فرایند طولانی هست ممکن است علی رغم دریافت حکم محکومیت با ادعای اعسار آقای ب حقوقش ضایع شود.

با توجه به انچه گفته شد در انتخاب عنوان یک قرارداد خیلی خیلی باید دقت کرد و در صورت تردید و عدم اطلاع کافی از مشورت افراد اهل فن استفاده نمایید.
دومین سرفصل مهم طرفین قرارداد هستند در یک قرارداد باید طرفین مشخص باشند شاید اینگونه بنظر برسد که این موضوع خیلی واضح و روشن است و نیازی به توضیح ندارد اما بر خلاف این تصور باید گفت یکی از موارد مورد مناقشه در دادگاه ها که خیلی هم خظرناک هست به همین سرفصل قرارداد بر میگردد
در یک قرارداد باید مشخصات طرف قرارداد تا حدی امکان واضح و روشن توصیف گردد به نحوی که رافع هرگونه شبه های باشد و طرف قرارداد با مشخصات توصیف شده احراز هویت گردد موارد متعددی بوده فرد با نیت کلاهبرداری مشخصات خودش را در قرارداد اشتباه نوشته است یا خودش را جای دیگری معرفی کرده است .
بعد از این باید بررسی شود فرد صلاحیت قانونی جهت انجام معامله را دارد بعنوان مثال سفیه یا مهجور نباشد یا اگر به نمایندگی معامله می کند مدارک نمایندگی وی فاقد ایراد باشد.
موضوع زمانی که طرف قرارداد شخصیت حقوقی است پیچیده تر می شود باید مدارک و مقررات لازمه شرکت و نماینده شرکت به وسیله متخصصین حقوقی بررسی گردد و عندالزوم حتی استعلام گردد.
یکی از موراد دیگری که باعث مالباختگی افراد می شود ناشی از عدم درج دقیق یا بررسی هویت طرف قرارداد خارجی یا بیگانه است موارد متعددی پیش آمده که همه مفاد قرارداد چه در عالم حقوق یا واقع درست بوده بغیر از اینکه طرف قرارداد خارجی اصلا وجود خارجی نداشته یا اینکه رف قرارداد فردی که مدعی بوده نیست و عملا هویت مدیران شرکت خارجی یا وکلای خارج را جعل کرده است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

سلام برای مشاوره حقوقی در خدمت شما هستم.
Send via WhatsApp