شرایط طلاق به درخواست زوجه
با توجه به قوانین خانواده در جمهوری اسلامی ایران بر کسی پوشیده نیست طلاق به درخواست زوجه دارای شرایطی است که فقدان آن ها صدور حکم طلاق را ناممکن می سازد. لذا تاکید می شود زوجه صرفا در شرایطی خاص می تواند از دادگاه تقاضا نماید اصطلاحا حکم طلاق وی صادر شود.
به صورت کلی زوجه به دو طریق می تواند دارای وکالت در طلاق باشد.
روش اول همان وکالت در طلاق معروف است که زوج با حضور در دفترخانه وکالت تام یا مشروط به زوجه می دهد در صورت عدم رضایت به ادامه زندگی مشترک خود را مطلقه نماید. این روش، با توجه به پروسه کوتاه آن بهترین روش طلاق از ناحیه زوجه می باشد. البته ذکر این نکته ضروری است که زوجه به تنهایی نمی تواند تقاضای طلاق نماید و در این روش می بایست حتما از خدمات حداقل یک وکیل دادگستری استفاده نماید.
روش دوم ، به روش استفاده از شرایط 12 گانه ذکر شده در قباله های ازدواج معروف است. با امضا این شرایط توسط زوجین حین نکاح، حدوث هر یک از آن ها به زوجه این اختیار را می دهد با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق خود را مطرح نماید. در این روش روند رسیدگی به سبب لزوم اثبات شرایط مربوطه به طول خواهد انجامید و بار اثباتی هر یک از آن ها بر دوش زوجه خواهد بود. نکته دیگر اینکه در بسیاری از این شرایط حتی در صورت اثبات آن ها توسط زوجه این تصمیم که می بایست طلاق صورت پذیرد یا خیر با نظر دادگاه است. برای مثال حتی چنانچه زوجه اثبات نماید که زوج به مواد مخدر اعتیاد دارد این مساله که اعتیاد وی به زندگی زناشویی خللی وارد می آورد یا خیر با مقام رسیدگی کننده است. لذا به صرف اثبات نمی توان انتظار داشت حکم طلاق صادر گردد. بنابراین توصیه می شود در این موارد نیز از خدمات وکلای دادگستری استفاده نمایید.
شرایط 12 گانه از این قرار می باشند:
۱- استنکاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت شش ماه به هر عنوان و عدم امکان الزام او به تائید نفقه و همچنین در موردی که شوهر سایر حقوق واجبه زن را به مدت شش ماه وفا نکند و اجبارا ایفا هم ممکن نباشد.
۲- سوء رفتار و یا سوء معاشرت زوج به حدی که ادامه زندگی را برای زوجه غیر قابل تحمل نماید.
۳- ابتلاء زوج به امراض صعب العلاج به نحوی که دوام زناشویی برای زوجه مخاطره آمیز باشد.
۴- جنون زوج در مواردی که فسخ نکاح شرعا ممکن نباشد.
۵- عدم رعایت دستور دادگاه در مورد منع اشتغال زوج به شغلی که طبق نظر دادگاه صالح منافی با مصالح خانوادگی و حیثیت زوجه باشد.
۶- محکومیت شوهر به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثرعجز از پرداخت منجر به پنج سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعا منتهی به پنج سال یا بیشتر باز داشت شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد.
۷- ابتلاء زوج به هر گونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل آورد و ادامه زندگی برای زوجه دشوار باشد.
۸- زوج زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک کند.تشخیص ترک زندگی خانوادگی و تشخیص عذر موجه با دادگاه است و یا شش ماه متوالی بدون عذر موجه از نظر دادگاه غیبت نماید.
۹- محکومیت قطعی زوج در اثرارتکاب جرم و انجام هر گونه مجازات اعم از حد وتعزیر در اثرارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی وشئون زوجه باشد .تشخیص اینکه مجازات مغایر با حیثیت وشئون خانوادگی است با توجه به وضع و موقعیت زوجه و عرف وموازین دیگر با دادگاه است.
۱۰- در صورتیکه پس از گذشت پنج سال زوجه از شوهر خود به جهت عقیم بودن و یا عوارض جسمی دیگر زوج صاحب فرزند نشود.
۱۱- در صورتیکه زوج مفقودالاثر شود وظرف شش ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود.
۱۲- زوج همسر دیگری بدون رضایت زوجه اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننماید.
در صورت نیاز به اخذ مشاوره در این خصوص با شماره 09105146717 تماس حاصل نمایید.